Miten kuluttajakuulokkeet ja ammattikuulokkeet eroavat toisistaan?

Parin viime vuoden aikana työpuhelut ovat siirtyneet ensin toimistolta koteihin ja sen jälkeen, no, ihan mihin tahansa. Olemme yhteydessä ihmisiin eri vuorokaudenaikoina ja eri paikoista. Kaikki kuulokkeet eivät kuitenkaan sovellu työpuheluiden hoitamiseen. Kun on hankkimassa uusia kuulokkeita, mitä kaikkea onkaan huomioitava? Päätöksenteon helpottamiseksi kerromme seuraavaksi, mitä eroa on kuluttajakäyttöön tarkoitetuilla kuulokkeilla ja ammattikäyttöön suunnitelluilla kuulokemikrofoneilla.

Räätälöity eri tarpeisiin
Kuluttajakuulokkeissa korostetaan ennen kaikkea musiikintoiston ja muun median äänenlaatua. Lisäksi niissä huomioidaan erilaiset arkiset toimet: aktiiviliikkujille on hikoilua sietäviä malleja ja esimerkiksi työ- ja koulumatkalaisille on tarjolla täyslangattomia nappikuulokkeita. Mitä mukavampaa kuulokkeiden käyttö on oman suosikkiaktiviteetin parissa, sitä vähemmän tarvitsee tehdä kompromisseja toiveidensa suhteen.

Ammattilaiskuulokkeet taas on tehty helpottamaan työtä. Hybridimaailmassa, jossa työnteko jakautuu toimiston, kodin ja yhteistyötilojen välille, oikeanlainen kuulokemikrofoni auttaa siirtymään paikasta toiseen vaivatta sekä lisäämään tuotteliaisuutta ja joustavuutta. Aamulla voi soittaa puheluita toimistolta, lounasaikaan kuunnella kotimatkalla junassa podcastia ja iltapäivällä pitää esitelmän kotikonttorilta – kaikki yhdellä ja samalla kuulokemikrofonilla.
 

Äänenlaatu

Monet hoitavat päivän mittaan puheluita ja virtuaalikokouksia lähes tauotta; siitä on tullut nykypäivän tietotyöläisen arkea. Koska puhelut vievät niin paljon aikaamme, on kuulokkeiden tarjottava kirkasta ääntä, vähennettävä virtuaaliväsymystä ja hellittävä korviamme. Jokainen ymmärtää, että on järkevää panostaa ergonomiseen tuoliin ja säätöpöytään. Samalla tavalla omista korvistaan kannattaa huolehtia, ja siinä äänenlaadulla on suuri rooli.

Kaiuttimen koko, kuulokkeen tyyppi (in-ear, on-ear vai over-ear) sekä aktiivinen vastamelu tai passiivinen melunvaimennus ovat tärkeimpiä äänenlaatuun vaikuttavia seikkoja. Yhä useammassa kuluttaja- ja työkuulokemallissa on mukana sovellus, jonka taajuuskorjaimella voi säätää äänen tasapainoa mieleisekseen. Sovellukset tarjoavat myös muita äänen räätälöintimahdollisuuksia.

Siinä missä kuluttajakuulokkeet ovat perinteisesti korostaneet musiikin ja median äänenlaatua, on high end-laatuisissa ammattilaiskuulokkeissa silti luokkansa paras äänenlaatu. Jos haluaa ensisijaisesti kuunnella musiikkia eikä aio käyttää kuulokkeita työhön, on Jabra Elite -sarjan kuluttajakuuloke erinomainen vaihtoehto. Jos taas tarvitsee hybridityöhön soveltuvan kuulokemikrofonin, Jabran ammattikuulokemalliston tuotteet, esim. Evolve2 75 (on-ear) tai Evolve2 85 (over-ear), kiistämättä paras valinta. Se tarjoaa erinomaisen musiikki- ja mediaelämyksen, mutta myös paremman äänenlaadun puheluihin sekä UC-yhteensopivuuden, joka tekee työskentelystä saumatonta.

 

Puheluiden äänenlaatu
Kun pandemia lähetti monet koteihinsa työskentelemään, tuli yläkerran naapurista, viereisestä rakennustyömaasta ja kadulla haukkuvasta koirasta äkkiä tuttuja äänimaisemia etäkokouksiimme. Koska kotoa työskentely tässä mittakaavassa oli uutta, ulkoiset häiriötekijät hyväksyttiin mukisematta. Nyt, kun hybridityö on tullut jäädäkseen, on tärkeää löytää ratkaisuja häiriöiden poistamiseen – kukaan ei jaksa keskittyä hälyn keskellä kauaa, joten esitykset ja asiakastapaamiset on saatava hoidettua nyt ja jatkossa häiriöittä – aivan kuten ennen toimistoilla.

Vaikka kuluttajakuulokkeillakin voi puhua puheluita, on ero ammattilaismalleihin tällä saralla valtava. Työkuulokkeissa on enemmän mikrofoneja (joissain malleissa jopa 10) ja lisäksi mikrofonivarsi, joten puhe erottuu paljon selkeämmin kuin kuluttajakuulokkeilla, joissa mikrofonit on usein sijoitettu kauaksi suusta. Kätevät puhelutoiminnot, kuten vastaaminen mikrofonivartta kääntämällä, puheluiden mykistys monella eri tavalla ja helposti löytyvä volyyminsäädin, luovat varmuutta tilanteisiin, joissa vaaditaan selkeyttä ja tarkkuutta.
 

Yhteydet

Tietotyöläisen yhteys verkkoon on hybridityön keskiössä, ja laitteiden toimintaan onkin voitava luottaa kaikissa tilanteissa.

Yhä useampi kuulokemalli (kuten muutkin laitteet) on nykyään langaton. Vaikka johto onkin jäänyt pois, on langattomuus tuonut enemmän liitäntämahdollisuuksia. Sekä kuluttaja- että ammattilaiskuulokkeista löytyy malleja, jotka voivat olla yhteydessä kahteen laitteeseen samanaikaisesti. Liitäntämahdollisuudet lisääntyvät aina, kun Bluetooth-teknologiassa keksitään jotain uutta.

Sertifioitujen työkuulokkeiden kohdalla voi olla varma, että yhdistäminen moneen laitteeseen sujuu vaivattomasti useamman eri valmistajan laitteen välillä. Kuulokkeet voi liittää saumattomasti ensin työkannettavaan ja seuraavassa hetkessä omaan iPhoneen. Kesken puhelun voi käydä ulko-ovella vastaanottamassa lähetyksen ilman, että tarvitsee pelätä yhteyden katkeavan. Kaikkien Jabran ammattilaismallien mukana toimitettava Jabra Link Bluetooth -adapteri huolehtii yhdistämisestä ohjelmistopuhelimeen, vastaanottaa ohjelmistotukea Jabra Directiltä ja tarjoaa parasta mahdollista Bluetooth-kantavuutta.

Yhdistämiseen liittyy myös yhteensopivuus. Ammattilaiskuulokkeet on usein sertifioitu eri alustoille, kuten Microsoft Teamsille tai Zoomille, jotta työskentely omalla viestintäalustalla olisi mahdollisimman tehokasta ja sujuvaa. Jos kuulokkeita on tarkoitus käyttää videopalavereissa, takaa UC-sertifikaatti parhaan mahdollisen kokemuksen.
 
Kuulokkeiden valinnassa on tietysti paljon muutakin huomioitavaa: esimerkiksi akunkesto, ulkonäkö ja istuvuus. Ensin on kuitenkin tiedettävä, kannattaisiko hankkia kuluttaja- vai ammattilaiskuulokkeet. Parhaiten se selviää, kun kysyt itseltäsi: ”Aionko käyttää kuulokkeita eniten töissä vai vapaalla?”
 

Heräsikö uteliaisuus?

Voidaan jutella lisää