Tähän kysymykseen törmää varmasti kaikki ammattilaiset alalla ja tätä hämmästellään yrityksissä kun tarve tulee eteen. Koitan tällä blogauksella avata laitteiden erilaisuutta asiaan vihkiintymättömälle lukijakunnalle.

Television on ykkönen kotikäytössä.
Tämän päivän televisiot ovat erittäin monipuolisia laitteita viihdekäytössä. Niistä löytyy pelejä sekä sovelluksia, eikä elokuvien streaming palveluistakaan ole pulaa. Osassa laitteissa on jopa Android-käyttöjärjestelmä joka mahdollistaa todella kehittyneidenkin sovellusten ja pelien pyörittämisen. Kaikki tämä on tehty kuluttajien ehdoilla mahdollisimman mukavaksi käyttää ja laite on täytetty toinen toistaan kivammilla ominaisuuksilla. Laite itsessään on siro ja mahdollisesti erittäin ohut design tuote joka istuu vaativammankin sisustajan silmään. Tietysti vuosi vuodelta laitteiden designia kehitetään ja ominaisuuksia parannellaan. Tämähän on selvä, että laitteiden pitää kehittyä alan kovan kilpailun ja kuluttajien vaatimuksien kasvaessa. Miksi tämä upean näköinen ja täyteen toimintoja pakattu televisio ei sitten soveltuisi infonäytöksi?
Ennen kuin sukellamme syvään päätyyn tekniikan ihmeelliseen maailmaan haluan ottaa vertauksen näistä tuotteista hieman eri maailmasta. Autourheilusta. Olisi täysin verrannollista kysyä rallikuskilta, että miksi hän ei käyttäisi arkiautoaan ajaessaan rallia, onhan sekin auto kuten hänen ralliautonsakin. Vai onko?


Vaikka esimerkin autot ovatkin malliltaan ja merkiltään samat on niissä kuitenkin tuntuvia eroja. Kuluttajakäyttöön soveltuvassa mallissa on lähdetty mukavuus ja viihtyvyys edellä toisin kuin ralliversiossa jossa suorituskyky ja hallittavuus on riisunut monta muuta mukavampaa varustetta pois.Tämä vertaus kuvaa täydellisesti tilannetta television ja infonäytön kohdallakin. Infonäyttö on rakennettu kestämään vuosia vaativissakin olosuhteissa. Se ei ole designiltaan välttämättä niin elegantti kuin kuluttajaversionsa, mutta valovoimallaan ja hallinnoitavuudeltaan se pieksee heiveröisemmän vastakappaleensa mennen tullen. Aivan kuten kilpa-autoissakin on infonäytöissäkin omat sarjansa. Sorataival taittuu ralliautolla huomattavasti helpommin kuin formula-autolla, kun taas ralliautolla ei olisi juurikaan mahdollisuuksia formularadalla. Tuskin lähtisit myöskään vartti mailille karting-autolla kiihdytysauton kanssa.Oikein valittu infonäyttö toimii pölyisissä olosuhteissa, sään armoilla sateessa tai auringon paisteessa ja niitä voidaan käyttää myös äärioloissa erittäin kylmissä tai kuumissa paikoissa.
Infonäyttö varastaa kruunun ammattilaisena
Ammattinäyttö on yksinkertaisesti ylivoimainen sillä se on rakennettu tähän tehtäväänsä. Valmistajat luottavat laitteisiinsa ja tarjoavat näytöilleen yrityskäytössä jopa 3 vuoden takuun vaikka näyttö olisi käytössä vuorokauden ympäri koko vuoden. Takuuta ei myöskään hoideta samaan tapaan kuin televisioille vaan näissä takuu tapahtuu pääsääntöisesti asiakkaan tiloissa ja hyvin nopealla aikataululla. Mikäli näyttö jouduttaisiin vaihtamaan, löytyy tilalle ammattinäytöistä vastaavan ulkonäön omaava malli, sillä design pysyy hyvin vakiona vuodesta toiseen juuri tästä syystä. Infonäyttö voidaan asentaa pölyiseen ja likaiseen tuotantotilaan tai vaikka suoraan auringon paisteeseen uv-säteiden armoille ja silti takuu on laitteella voimassa, koska oikein valittu näyttö on suunniteltu tätä tehtävää ajatellen. Kun suunnitellaan infonäytön käyttöä ei siinä ole rajoittavana tekijänä lähde tai formaatti. Sisältöä voidaan tuoda monenlaisista paikoista, kuten sosiaalisesta mediasta, yrityksen intranetista, power-bi taulukoista, tiedostoista, rss-syötteistä yms. Halutessaan voi näytön asentaa vaaka- tai pystyasentoon ja ruutu voidaan vielä jakaa osiin jolloin näytöllä voidaan näyttää useampaa asiaa samaan aikaan. Näyttöjä voidaan myös yhdistää isoiksi videoseiniksi.

Näytön sisällönhallinta on myös omaa luokkaansa infonäytöillä. Kuten televisiotakin voi yhtä infonäyttöä pyörittää vaikka USB-tikulta. Erona kuluttaja malliin on, että infonäytön voi määrittää käynnistymään ja sammumaan haluttuina aikoina ja se osaa pyörittää sisältöä itsenäisesti ilman käyttäjän toimia. Kun puhutaan useamman näytön hallinnoinnista silloin on fiksua ottaa käyttöön julkaisujärjestelmä. Julkaisujärjestelmiä on markkinoilla monia, mutta yhtenäistä niillä kaikilla on monien näyttöjen yksinkertainen hallinnointi. Voit määrittää yhden tai tuhansia näyttöjä näyttämään juuri sitä sisältöä mitä haluat ja milloin haluat, vain napin painalluksella. Infonäyttöihin on tämä järjestelmätuki sisäänrakennettu. Televisioihin tarvitsee ostaa kalliit mediatoistimet jotta niihin saa saman toiminnallisuuden.

Toivottavasti tämä kirjoitus avasi ymmärrystäsi infonäyttöjen ihmeelliseen maailmaan. Infonäyttöjen asiantuntijaa ei tämä artikkeli sinusta varmastikaan tehnyt, mutta toivon että seuraavaksi kun tarvitset uuden näytön kokoustilaasi tai myymäläsi ikkunaan, otat yhteyttä ammattilaiseen ja tiedustelet mikä infonäyttö olisi sopivin juuri omaan tarpeeseesi.